A horvát szakértők komolyan aggódnak a helyzet miatt.


Jöjjön el az élelmiszeripari szektor színvonalas szakmai rendezvénye, amelyet 2024-ben indított útjára a Portfolio Csoport.

Horvátország élelmiszerimportja figyelemre méltó emelkedést mutat az Európai Unióhoz való 2013-as csatlakozása óta. A legújabb statisztikák szerint az ország 2024-ben körülbelül 6 milliárd euró értékben hozott be élelmiszert, ami jelentős növekedés a csaknem egy évtizeddel ezelőtti 2 milliárd eurós importhoz képest.

A legszembetűnőbb bővülés a létfontosságú élelmiszeripari ágazatokban tapasztalható.

Mladen Jakopović, a Horvát Mezőgazdasági Kamara vezetője hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet mögött termelési nehézségek és a piaci mozgások állnak.

A gazdálkodók jövedelme csökken, ami miatt sokan felhagytak a termeléssel. De a probléma ennél összetettebb

- jelentette ki.

Két kulcsfontosságú tényezőt emelt ki a hanyatlás okai között: egyrészt a kaotikus földtulajdonviszonyokat, amelyek negatívan érintik az alapvető mezőgazdasági termelést, másrészt pedig a termelők és feldolgozók gyengébb helyzetét az értékláncban.

"A mezőgazdasági termelés szempontjából az egyik legfőbb kihívás a földtulajdon viszonyainak rendezetlensége, ami az állami és a magántulajdonú területekre egyaránt vonatkozik. Az öröklési jogszabályok elavultak, és a módosításuk rendkívül bonyolult folyamat. Ráadásul a magánkézben lévő parcellák gyakran olyan kicsik, hogy nem képesek fenntartható gazdálkodásra, ráadásul az összevonási költségek is rendkívül magasak."

A piaci oldalon Jakopović megjegyezte, hogy a hazai termelők és feldolgozók az ellátási lánc leggyengébb láncszemei. "A statisztikai elemzés azt mutatja, hogy az általunk importált mezőgazdasági termékek többsége olyan országokból származik, ahol a nagy kiskereskedelmi láncok székhelye található" - tette hozzá.

Aggodalmát fejezte ki az importált áruk, különösképpen a hús minőségével kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy a hazai gazdaságban előállított hús valószínűleg frissebb és magasabb minőségű, mint a hosszú távon szállított termékek. „Egy tegnap levágott húsdarab egy horvát vágóhídról egyszerűen nem hasonlítható össze azzal, ami napok, hetek, vagy akár hónapok óta úton van” – fogalmazott. „Minden fogyasztó képes észlelni a különbséget.”

A trend megfordítása érdekében Jakopović erősebb nemzeti támogatásokat és a hazai termelés robusztusabb védelmét szorgalmazta. A horvát fogyasztókat is arra ösztönözte, hogy válasszák a hazai termékeket.

Related posts