Formáld a jövődet: Mit érdemes fogyasztanod, ha betöltötted a 20, 30, 40 vagy 50 évet? - Mindmegette.hu


A megfelelően megkomponált étrend minden életszakaszban kulcsfontosságú, hiszen ez az alapja annak, hogy egészségesek és fittak maradjunk az életünk során. Az, amit huszonévesen fogyasztottunk, nem feltétlenül felel meg a harmincas, negyvenes vagy akár az ötvenes éveink táplálkozási szükségleteinek. A testünk folyamatosan átalakul, és ezek a változások jelentős hatással vannak arra, hogy mire van szükségünk. Ha figyelmesen odafigyelünk ezekre a változásokra, és alkalmazkodunk az új táplálkozási igényekhez, akkor a hosszú, egészséges és boldog élet reménye valóra válhat.

Az évek előrehaladtával sok minden változik a szervezetünkben, például lelassul az anyagcserénk, csökken a csontsűrűségünk - a hormonális változásokról nem is beszélve. Ha elsajátítjuk, hogy miként kell megfelelően táplálni a testünket, megelőzhetjük számos betegség kialakulását. Mutatjuk, hogy milyen tápanyagokat és/vagy konkrét ételeket fogyasszunk életünk igazán aktív évtizedeiben.

A húszas éveinkben gyakran úgy tűnik, hogy a gyertyát mindkét végén égetjük. Ebben az időszakban a testünknek rengeteg fehérjére van szüksége, amely támogatja a fejlődésünket és növekedésünket. A csirkehús ízletes falatjától kezdve a szaftos steakeken át egészen a tofu sokszínű világáig számos ínycsiklandó fehérjeforrás áll rendelkezésünkre, amelyek elengedhetetlenek a vitalitásunk fenntartásához.

Ebben az évtizedben fiatal felnőttként a testünknek mindenféle tápanyag elengedhetetlen. Az összetett szénhidrátok, mint az édesburgonya, a quinoa és a barna rizs, kiváló energiaforrást nyújtanak, különösen azokon a napokon, amikor szinte szuperhősökként pörgünk. Be kell vallanunk: ebben a korosztályban rengeteg ilyen energikus nap vár ránk...

A nők anyagcseréje évtizedenként 2-4 százalékkal lassul. Bár ez azt jelenti, hogy még mindig csúcsformában vagyunk, bölcs dolog végiggondolni, milyen változásokra számíthatunk a kor előrehaladtál. Kb. 25 éves korig a szervezet még építi a csontokat; így ahhoz, hogy megtartsuk bikini bodyt, és továbbra is erős csontozatunk legyen, tennünk kell a csontritkulás megakadályozásáért. Az olajos magvakból rengeteg vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk: ezekben minden megtalálható, amire szükség van ebben a korban az A-vitamintól kezdve a cinkig. Ráadásul napi egy kis tálka olajos mag igazi antioxidáns-bomba, tele egészséges zsírokkal, fehérjékkel és fitonutriensekkel.

Úgy kell tekintenünk a húszas éveinkre, mint arra az időre, amikor "befektetünk" az egészségünkbe: amit most eszünk, az 30 év múlva közvetlen hatással lehet egészségünk állapotára. A kalciumban gazdag ételek segítenek megerősíteni a csontokat, ami segít aktívnak maradni a jövőben. Kalciumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a leveles sötétzöldek, a narancs, a brokkoli és a kalciummal dúsított ételek, például a gabonafélék.

Valóban, már fiatalabb korban is érdemes odafigyelnünk arra, hogy mit eszünk, hiszen az étrendünk jelentős hatással van bőrünk állapotára. Ha olyan élelmiszereket választunk, amelyek támogatják a hormonháztartásunk egyensúlyát és segítik a bőr hidratáltságának megőrzését, megelőzhetjük a szárazság és a barna foltok megjelenését, különösen a negyvenes éveink küszöbén. Az áfonya, joghurt, dió és zabpehely rendszeres beillesztése az étkezésünkbe segíthet abban, hogy bőrünk egészséges és ragyogó maradjon.

A húszas évek a barátokról és a bulikról szólnak. Ez egy olyan időszak az életünkben, amelyet soha nem fogunk elfelejteni - de ne hagyjuk, hogy az alkoholfogyasztást később megbánjunk! A máj szervezetünk egyik legfontosabb méregtelenítő szerve, bírja is a munkát, de óvjuk, védjük az alkohol káros hatásaitól! A citromlé, a fokhagyma, a homoktövis védik a májat, így ezek fogyasztása nagyon fontos.

Related posts