A magyarok körében rendkívül népszerű ez a húsféle: a boltok polcain szinte azonnal eltűnik! - Agrárszektor


Örömmel jelentjük be, hogy megnyitottuk az Agrárium, AgroFood és AgroFuture 2025 konferenciákra a jelentkezést! Ne hagyja ki a lehetőséget, hogy december végéig 25% kedvezménnyel foglaljon helyet!

Az elmúlt évek rendkívül megpróbálóak voltak számunkra. A nehézségek igazán a koronavírus-járvány idején kezdtek elérni bennünket, amikor a pulykahús iránti kereslet szoros összefüggésben állt az éttermek forgalmával. A járvány miatti korlátozások és lezárások súlyosan érintették a HoReCa szektort, ami a pulykaipart is jelentős mértékben meggyengítette. A fogyasztói igények csökkenése, valamint a gazdasági helyzet negatív hatásai miatt sokan elfordultak a prémium pulyka termékektől. Ez a tendencia az egész európai pulykaipart nyomás alá helyezte, és a termékpálya rendkívül nehéz időszakokat élt át. Magyarországon ennek következtében sajnos csökkent a vágott és az élő pulykák előállított mennyisége is.

- fogalmazott Csorbai Attila.

A szakember hozzátette, ezt követően jött az ukrán-orosz válság, mely újabb, nem várt nehézségeket jelentett - részben az elszabadult takarmányárak, részben pedig a magas energiaköltségek miatt. Azonban a tavalyi év őszétől kezdődően, amikor lejjebb mentek a takarmányárak, és stabilizálódtak az energiaárak és az energiaellátás is, onnantól kezdve egy viszonylag stabilabb, kiszámíthatóbb időszak kezdődött.

Ez a stabilabb időszak ugyanakkor gyakran árnyékot vetett a hazai madárinfluenza-járványhelyzet, amelynek közvetlen és közvetett következményei is jelentkeztek. Ennek ellenére elmondható, hogy idén is viszonylag stabil és jövedelmező tevékenységnek számított a pulykatenyésztés. Úgy érzem, végre elértük a mélypontot, és a múlt most már mögöttünk van. A sok nehéz év után talán végre egy kis reménysugár is felcsillan a horizonton.

A BTT elnöke hangsúlyozta, hogy a pulyka nem jelenti a csirke közvetlen konkurenciáját a mindennapi étkezések során. A hazai húsfogyasztásban a csirketermékek dominálnak, és a pulyka, különösen az árkülönbség miatt, a "szürke hétköznapokban" általában nem tud labdába rúgni. Ugyanakkor, amikor különleges alkalmakról, például családi ünnepekről vagy hagyományos eseményekről van szó, a pulyka kiemelt szereplővé válik a magyar családok étkezésein. Ezt az elemzések is alátámasztják, hiszen a pulykahúsra és az ahhoz kapcsolódó receptekre irányuló keresések a hétvégéken és az ünnepek előtt jelentősen megnövekednek, ami azt jelzi, hogy a fogyasztók, ha valami különlegeset vagy újat szeretnének, gyakran a pulykára gondolnak. Ahogy közeledik az év vége és a karácsony, egyre többen keresik ezt a húsfélét a hagyományoknak megfelelően. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az egészben sütött pulyka népszerűsége fokozatosan csökken, így hazánkban ennek a formának a gyártása is viszonylag alacsony szinten mozog.

Ahogy közelednek az ünnepek, egyre többen keresnek rá a pulykás ételek receptjeire. Ez az időszak különösen kedvez a gasztronómiai kísérletezésnek, hiszen a pulyka remek alapanyag, amely lehetőséget ad a kreativitás kifejezésére a konyhában. Manapság már rengeteg félkész, panírozott pulykatermék kapható, amelyeket könnyedén elkészíthetünk, így bárki bátran belevághat a főzésbe. Azok számára pedig, akik komolyabban érdeklődnek a gasztronómia iránt, a pulykafélék széles választéka és a szinte végtelen receptvariációk igazi kincseket rejtenek. A pulykahús, különösen a pulykamell, semleges ízprofiljával lehetővé teszi, hogy viszonylag kevés fűszerrel is ízletes ételeket készítsünk. Az egyetlen dolog, amire ügyelnünk kell, hogy elkerüljük a hús kiszáradását, így megőrizzük annak szaftosságát és ízét.

Csorbai Attila a piaci árakkal kapcsolatosan kifejtette, hogy nem tapasztalhatóak olyan áremelkedések a termékpályán, amelyek ne lennének indokoltak. Hangsúlyozta, hogy a piacon viszonylag stabil és kiszámítható árak uralkodnak, ugyanakkor az áruházláncok áraira nincs befolyásuk.

Egyre inkább azt tapasztalom, hogy a piacot nem igazán foglalkoztatja, hogy mennyi pénzbe került a termék előállítása vagy mi volt az önköltségi ára. Sokkal inkább a kereslet és kínálat dinamikája határozza meg az árakat. Ha a kereslet emelkedik, az azonnal az árak növekedését vonja maga után, míg a kereslet csökkenése az árak csökkenéséhez vezet. Jelenleg úgy tűnik, hogy a pulyka piacán kialakult egy kiegyensúlyozott állapot, ami igazán pozitív, hiszen a legtöbb magyar fogyasztó számára ez egy elérhető árú és értékes terméket jelent.

A magyar agráriumban lendületesen zajlanak a fejlesztések és a támogatások, a Vidékfejlesztési Program keretein belül pedig az állattartók és az élelmiszeripar számára jelentős források váltak elérhetővé. A BTT elnöke szerint ez a helyzet új reményeket és lehetőségeket teremt az ágazat számára:

A trendek azt mutatják, hogy a baromfihús lesz az egyetlen húsféleség Európában, amely nem csökkenni, hanem nőni fog az elkövetkező időszakban. Ez piaci lehetőségek szempontjából kiemelt jelentőségű. A termelési kapacitások viszont egyértelműen el fognak tolódni Európa keleti és déli irányába, mivel az indokolatlan állatvédelem és a túlzó, méregzöld politikai irányvonalak nem adnak lehetőséget állattartó telepek létesítésére és üzemeltetésére Európa nyugati országaiban. Ebben óriási lehetőséget látok, s kifejezetten jó döntésnek gondolom, hogy komoly mértékű fejlesztési és beruházási támogatások megítélésére kerülhet sor. A teljes termékpályát érintő fejlesztések versenyképes és az export piacokon (is) eladható termék-előállításra adnak lehetőséget. Én itt látok lehetőséget a teljes baromfiágazat, azon belül pedig a pulyka termékpálya esetében is. Hatékonyan, versenyképesen és valódi piaci lehetőségekkel ez egy komoly perspektíva! A modern táplálkozásban kiemelt szerepe lesz a baromfihúsnak és jó lehetőségei lehetnek a pulykának is. Ehhez azonban meg kell tudnunk felelni a biztonságos termék-előállítás feltételeinek is és megfelelően kell kezelni a járványvédelmet is.

Megjegyzendő, hogy Észak - és Nyugat-Európában csökkent a sertéshús -és marhahúsfogyasztás, a fogyasztáscsökkenéssel párhuzamosan visszaesett a termelés is, a baromfihús-fogyasztás viszont nőtt és nőni is fog. A termelési kapacitások bővítésére legtöbb esetében nincs lehetőség, számos uniós tagország nemzeti jogszabályaiba önszigorító/termeléskorlátozó elemeket épített be. A Nyugat-Európából egyre inkább kiszoruló állati termék-előállítás komoly piaci lehetőségeket jelent a közép-kelet-európai régiónak, így Magyarországnak is.

Related posts