**Mi történik a testeddel, ha három napig éhezel? Te vajon képes lennél erre?** Amikor három napig nem fogyasztasz ételt, a szervezeted különböző reakciókat mutat be, amelyek megmutatják, hogyan alkalmazkodik az éhezéshez. Az első napokban a tested a gli

Egy különleges és sokakat foglalkoztató témát boncolgatott egy YouTube-csatorna: milyen hatással van a böjt a testünkre?
Körülbelül 6-10 óra böjtölés után a véráramban lévő glükóz jelentős része már felhasználódik. Ekkor a szervezet anabolikus állapotából katabolikus állapotba lép, mivel nem kap új tápanyagokat, ezért kénytelen a saját glikogénraktárait mozgósítani. Ebben a szakaszban a hasnyálmirigy elkezdi termelni a glukagont. Fontos megjegyezni, hogy a glukagon nem azonos a glikogénnel vagy a glükózzal; ez egy hormon, amelynek fő feladata, hogy jelezze a szervezetnek, hogy indítsa el a glikogén és a zsírsavak felszabadítását.
Amennyiben az utolsó étkezésed alacsony szénhidráttartalmú volt, a szervezeted már ebben a korai fázisban is elkezdheti a ketonok termelését, mint alternatív energiaforrást. A máj felelős ezért a folyamataért, amikor a zsírszövetekből származó zsírsavakat átalakítja ketonokká.
Nagyjából 12-16 óra böjtölés után - attól függően, hogy általában mennyi szénhidrátot fogyasztasz - a szervezeted folytatja a glikogénraktárak leépítését, közben egyre jobban támaszkodik a ketontestekre mint energiaforrásokra. Kutatások alapján az időszakos böjt, vagyis ha naponta 10-17 órán át nem eszünk, segít a testsúlyunk megtartásában, a testsúlykezelésben, javítja az emésztést és optimalizálja a koleszterinszintet.
24-32 óra elteltével a szervezet glikogénraktárai kimerülnek, így a testünk kénytelen a zsírraktárakhoz nyúlni, hogy energiát nyerjen.
A harmadik nap elteltével azonban - fokozatosan - érdemes visszatérni a szilárd ételek fogyasztására, hogy elkerüljük a hiánybetegségek kialakulását. Fontos hangsúlyozni, hogy az "éhezés" ne nyúljon 3 napnál hosszabb ideig, és az is lényeges, hogy ne alkalmazzuk ezt a böjti módszert túl gyakran.