Ez a jelzés segíthet eldönteni, hogy ideje lenne-e új, környezetbarát ételdobozokra váltanod a műanyag helyett.
Fedezd fel, miként ismerheted fel, ha egy műanyag ételdoboz felett eljártak az évek!
Sokan küzdenek a konyhában felhalmozódott műanyag dobozokkal, amelyek gyakran az asztal vagy a szekrények mélyén várakoznak. Ezek a sokoldalú tárolók valóban megkönnyítik a mindennapokat, hiszen lehetővé teszik az ételek hatékony tárolását, helyet spórolnak, és újra felhasználhatók. Azonban, bár a masszív műanyag dobozok célja éppen az, hogy hosszú távon szolgáljanak minket, fontos, hogy időnként frissítsük a készletünket. A régi dobozok idővel elveszíthetik az eredeti funkciójukat, és a környezetünk védelme érdekében is érdemes figyelmet fordítanunk arra, hogy mit tárolunk bennük. A fenntarthatóság jegyében tehát érdemes időnként átnézni a gyűjteményt, és a megkopott vagy sérült darabokat újakra cserélni.
Bár csábító a gondolat, hogy egyszer megvásárolunk egy háztartási eszközt, és aztán az a sírig kiszolgál minket, lássuk be, a legtöbb esetben nem ez történik. Egy ételhordó is elhasználódik bizonyos idő után - még ha ennek nincsenek is könnyen észrevehető jelei. Mi most ezeket gyűjtöttük össze alább, hogy könnyebb legyen eldönteni, mely dobozaink maradhatnak és melyeket érdemes újra cserélni.
Miért is érdemes tartózkodnunk a műanyag dobozok használatától, főleg ha az alábbi figyelmeztető jeleket észleljük rajtuk? A válasz egyszerű: a tudományos kutatások arra figyelmeztetnek, hogy az elöregedett műanyagból potenciálisan káros anyagok szabadulhatnak fel, amelyek zavarhatják a hormonális egyensúlyt az emberi szervezetben. Ezek az anyagok könnyedén átkerülhetnek az élelmiszerekbe, amelyeket a dobozban tárolunk, sőt, még mikroműanyag részecskék is leválhatnak a doboz faláról. A Harvard Medical School tanulmányai szerint ezek a mikroszkopikus részecskék komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, hatással lehetnek a tüdő és a máj működésére, valamint az anyagcserénkre is. Éppen ezért érdemes körültekintően bánni a műanyag tárolókkal!
Felmérések szerint (épp mint a telefontöltők esetében) érdemes márkás, egy fokkal drágább műanyag ételhordókra beruházni, ezek ugyanis általánosságban biztonságosabbak, stabilabbak, jobb minőségűek az olcsóbbaknál. De ha nincs módunk ilyet szerezni, akkor is tehetünk a biztonságunkért ételhordó-ügyben. A dobozok élettartama és biztonsága ugyanis az elkészítésükhöz felhasznált műanyag típusától függ. Ezt pillanatok alatt ellenőrizhetjük az adott edény vizsgálatával.
A dobozok alján gyakran találkozhatunk a környezetbarát újrahasznosítási kóddal, amelyet vagy belenyomnak, vagy ragasztanak. Ez a háromszög formájú jelzés egy 1-7-ig terjedő számot rejt magában, amely segít azonosítani a felhasznált anyag típusát. A legelőnyösebbek közé tartoznak azok a dobozok, amelyeken 2, 4 vagy 5-ös szám található. Kutatások szerint ezek a változatok nemcsak élelmiszer-biztonsági szempontból a legmegbízhatóbbak, hanem kellően tartósak is ahhoz, hogy többször is tisztíthatók és újra felhasználhatók legyenek.
"A 2 a HDPE-t, azaz a nagy sűrűségű polietilént jelöli, amely olyan termékekben található meg, mint az étolajos és tejesflakonok. Nehéz lebontani, így biztonságosnak tekinthető
- magyarázza a Huffington Postnak Michael Tunick, a Drexel Egyetem Élelmiszer- és Vendéglátóipari Menedzsment Tanszékének kutató vegyésze. - A 4-es az LDPE-t, vagyis az alacsony sűrűségű polietilént jelöli, amely olyan termékekben található meg, mint a kenyérzacskók. Ezek szintén biztonságosnak és újrafelhasználhatónak tekinthetők. Az 5-ös a PP, azaz polipropilén, amely a chipseszacskókban és a joghurtosdobozokban található, és biztonságos az újrafelhasználása."
Meddig használhatjuk biztonságosan az adott műanyag ételhordót? Ez a kérdés sokakban felmerül, hiszen a műanyagok élettartama és biztonságos használata kulcsfontosságú a mindennapi életünkben. Fontos figyelembe venni a hordó anyagát, a használati utasításokat, valamint azt, hogy mikor és milyen körülmények között használtuk. A legtöbb műanyag ételhordó évekig tart, de ha sérülések, repedések vagy szagok jelentkeznek, érdemes elgondolkodni a cserén. A legjobb, ha rendszeresen ellenőrizzük állapotát, és ha bármilyen kétség merül fel, inkább váltsunk egy újra!
"Ahogy egy műanyag tárolóedény elöregszik, berepedezhet, illetve aggodalomra adhat okot az is, ha szagosodik és elszíneződik. Amint eléri ezt a pontot, ki kell cserélni" - javasolja a szakértő. Ezen kívül pedig általánosan érvényes, hogy a 10 évnél öregebb dobozokat nem érdemes használni, mivel a korábbi évtizedekben készült műanyagok biszfenol A-t, azaz BPA-t tartalmazhatnak. Ez egy olyan vegyi anyag, amit korábban magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával hoztak összefüggésbe.
Mit tehetünk annak érdekében, hogy az újonnan beszerzett műanyag ételhordóink hosszabb ideig megőrizzék állapotukat? Elsősorban érdemes elkerülni a mosogatógép használatát, mivel a forró víz könnyen károsíthatja a műanyagot. Ha mégis szükséges, hogy a gépbe kerüljenek, akkor célszerű a felső polcra helyezni őket. A legtöbb mosogatógép esetében itt a hőmérséklet egy kicsit enyhébb, ami segíthet megóvni az ételhordókat a túlzott hőtől.
A legjobb, amit tehetünk, ha a használat után minél hamarabb kézzel elmosogatjuk az edényeket – így nem lesz szükség alapos súrolásra (annyira).
Ha teljesen biztosak akarunk lenni az ételhordók választásában, érdemes a következő alkalommal inkább üveget vagy fémet választani. Bár ezek nehezebb alternatívák, mint a műanyag, élelmiszerbiztonsági szempontból sokkal előnyösebbek.