Ezek az élelmiszerek hozzájárulhatnak a depresszió és a demencia kialakulásához is.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben olykor nagyon sok mikroműanyag található
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyik legaggasztóbb jellemzője, hogy jelentős mennyiségű mikroműanyagot rejthetnek magukban. A csomagolásuk, az adalékanyagok és a gyártási folyamat során használt berendezések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek az ételek könnyebben magukba szívják a mikroműanyagokat, mint a természetesebb élelmiszerek. Ez a jelenség komoly egészségügyi aggályokat vet fel, és érdemes tudatosan odafigyelni arra, mit fogyasztunk.
"Egyre több bizonyíték utal arra, hogy mindannyiunknak aggódnunk kell. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek ugyanis jelentősen magasabb mikroműanyag-koncentrációval rendelkeznek, mint a teljes értékű élelmiszerek. A legújabb kutatások szerint ezek a részecskék átjutnak a vér-agy gáton, és riasztó mennyiségben halmozódnak fel." - idézi a tanulmány társszerzőjének, Nicholas Fabianónak, az Ottawai Egyetem kutatójának a szavait a The Sun.
A tanulmány másik szerzője, Dr. Wolfgang Marx rámutat, hogy figyelemre méltó párhuzam figyelhető meg az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a mikroműanyagok mentális egészségre gyakorolt káros hatásai között. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek a gyulladás, oxidatív stressz, epigenetikai változások, mitokondriális diszfunkció, valamint a neurotranszmitter-rendszer zavaraival összefüggésben állnak, amelyek mind hozzájárulhatnak a mentális egészség romlásához. Hasonlóan a mikroműanyagok is hasonló mechanizmusokon keresztül hatnak a mentális jólétre.
A Brain Medicine májusi számában megjelent tanulmányok révén a kutatók az ultra-feldolgozott élelmiszerek, a mikroműanyagok és a mentális egészség közötti kapcsolatot vizsgálták. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak ultra-feldolgozott élelmiszereket, 22%-kal nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól, 48%-kal nagyobb kockázatnak vannak kitéve szorongásos zavarok kialakulására, valamint 41%-kal nagyobb eséllyel tapasztalnak rossz alvást. Ezek a faktorok összességében kedvezőtlen hatással lehetnek az agy működésére és egészségére.
Egy másik kutatás rámutatott, hogy a mikroműanyagok és nanoműanyagok oxidatív stresszt váltanak ki, amelyek súlyosan károsíthatják a központi idegrendszert. Ez a folyamat sejtkárosodáshoz és idegrendszeri rendellenességekhez vezethet. A szakemberek megállapították, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben mért magas mikroműanyag-szennyezés hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek az ételek rendkívül egészségtelenek legyenek.
A tudósok úgy vélik, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek negatív hatással lehetnek az agy egészségére, mivel megzavarják a bél-agy tengelyt, tehát a gyomor-bél traktus és az agy közötti kommunikációt, elősegítik a gyulladásokat, és kognitív hanyatláshoz valamint mentális egészségügyi problémákhoz, például depresszióhoz és szorongáshoz vezethetnek.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek nem csupán az agy egészségére gyakorolnak kedvezőtlen hatást, hanem számos egyéb egészségügyi problémával is összefüggésbe hozhatók. Kutatások azt mutatják, hogy ezeknek az élelmiszereknek a rendszeres, magas mennyiségű fogyasztása hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedéséhez, sőt, a korai halálozás valószínűségét is fokozhatja. Továbbá, szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása kapcsolatban állhat a rák különböző formáinak, például a fej- és nyaki rák, a nyelőcső daganat, a mellrák, a petefészekrák, valamint az agyrák kialakulásának emelkedett kockázatával.