Az osztrák öregdiákok tapasztalatait követve haladnak a Széchenyi István Egyetem diákjai, akik a tudás és a fejlődés iránti elkötelezettségükkel formálják jövőjüket.


A Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában egy különleges gasztronómiai esemény zajlott, ahol az osztrák, horvát és magyar konyha ízei találkoztak. Az Erasmus+ program keretében részt vevő diákok egy rendhagyó ebéden mutatták be tudásukat, és felfedték, hogy a külföldi gyakorlat során milyen hagyományos ételek elkészítésének és tálalásának fortélyait sajátították el. A rendezvény nemcsak ízletes falatokkal, hanem a kultúrák gazdagságával is gazdagította a résztvevőket.

A záróeseményen, amely az Erasmus+ program keretében valósult meg, ínycsiklandó fogások várták a résztvevőket. A menüben szerepelt a fűszeres csevap és a zamatos ajvár, valamint a szaftos szarvassült, amelyet szalvétagombócokkal és burgundi mártással tálaltak. Emellett a friss tőkehal rolád is helyet kapott, melyet ízletes ráksalátával tettek még vonzóbbá. Mindezeket a finomságokat a Széchenyi diákjai készítették el az iskola konyhájában, bizonyítva ezzel kreativitásukat és gasztronómiai tehetségüket.

A konyhában már a délelőtti órákban pezsgő élet zajlott, ahogy a tanulók és tanáraik szorgosan dolgoztak az ünnepi ebéd ínycsiklandó fogásainak előkészítésén. Precízen formázták a tányérokra a friss, ízletes ráksalátát és a fűszeres tőkehalroládot, míg a sajtos baconos csirkemellek is készültek, amelyeket ropogós pankómorzsába hempergetve forró olajban sütöttek aranybarna tökéletességre. Az illatok már messziről csalogatták az éhes vendégeket, a konyha pedig a kulináris művészet színhelyévé vált.

Az ehető virágok pompásan díszítették az erőlevest kísérő tésztafánkát, amelyet kacsamájjal töltöttek meg, így varázsolva ízletes élményt a strasbourgi erőleveshez. Ezt követően a menü következő különlegessége a burgundi mártásban készült szarvas volt, melyhez a hagyományos osztrák köret, a szalvéta gombóc, társult. Az Alpok-Adria program záróeseményéről pedig nem hiányozhatott a klasszikus horvát ínycsiklandóság, a csevap, melyet ízletes ajvárral tálaltak.

Ötödik alkalommal vett részt a kaposvári intézmény az Erasmus+ programban, melynek keretében 30 diák tölthetett el három hetet Horvátországban, illetve Ausztriában külső partnereknél szakmai gyakorlaton. - Tavaly nyáron két három hetes turnus volt Horvátországban és Ausztriában is, illetve télen, a síszezonban is részt vettek gyakorlaton tanulóink az osztrák Alpokban. A turizmus-vendéglátás ágazatban tanuló diákok szerezhettek ilyen módon nemzetközi tapasztalatokat, tehát a szakács, pincér és cukrász tanulók, mondta Kárász László igazgató.

A fiatal résztvevők az osztrák és horvát tanulmányút során minden, a szakmájukhoz kapcsolódó feladatot maradéktalanul elláttak, miközben a helyi kultúrával és különlegességekkel is megismerkedtek. Azonban a hangsúly mégis a munkán volt, hiszen az intézmény célja, hogy jól képzett szakembereket neveljen ki. Ezt a gondolatot erősítette meg az Alpok-Adria projekt záróeseményén Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere, valamint Drago Horvat, a Horvát Köztársaság főkonzulja is, akik a rendezvényen tiszteletüket tették.

Az Erasmus program nem csupán tanulmányi lehetőségeket kínál, hanem valódi karrierlehetőségeket is teremt. A külföldi tapasztalatok révén nemcsak új kultúrákat ismerhetünk meg, hanem értékes szakmai kapcsolatokra is szert tehetünk, amelyek később nagyban hozzájárulhatnak a jövőbeli munkalehetőségeinkhez. Az Erasmus során szerzett készségek és tapasztalatok kiemelkedően értékesek lehetnek a munkaerőpiacon, hiszen a nemzetközi tapasztalat, a nyelvi készségek és a problémamegoldó képesség mind olyan jellemzők, amelyek megkülönböztethetnek minket más pályázóktól.

Az Erasmus+ program keretében a diákok a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola partnereinél szereztek értékes tapasztalatokat, beleértve az osztrák Sonnenhof panziót is, amelynek tulajdonosa az iskola egykori diákja. Tóth Gábor, a Salzburg közelében található panzió vezetője elmondta, hogy az idei év a legsikeresebb volt az Erasmus program történetében; a fiatalok sokkal felkészültebbek és nyitottabbak lettek az eltelt idő alatt. A panzióban szakács, pincér és cukrász tanulók dolgoztak, akik a szakmájukhoz kapcsolódó projektfeladatokat valósítottak meg. Tóth Gábor hangsúlyozta, hogy fontos céljuk, hogy a diákok a jövőben munkavállalókká váljanak, ugyanakkor plusz munkaerőként is tekintenek rájuk, hiszen jelentős segítséget nyújtanak a mindennapi feladatok ellátásában. A panziótulajdonos példákat is említett, amikor az Erasmus program keretében kijutott tanulók a szakmájukat igazoló bizonyítvány megszerzése után nála helyezkedtek el. Tóth Gábor optimista, és úgy véli, hogy most is van lehetőség arra, hogy tehetséges és szorgalmas fiatalokkal találkozzon, akik a jövőben csatlakozhatnak az ő csapatához.

Related posts