Öt különleges hüvelyes, amelyek hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez és akár az életed meghosszabbításához: 1. **Lencse**: Tele van fehérjével, rosttal és vitaminokkal, a lencse segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint st
Tudományos vizsgálatok világosan alátámasztják, hogy a hüvelyesek a legkiválóbb táplálékok közé tartoznak, ha az életkorod meghosszabbítására törekszel.
Egy 2023-ban, az Advances in Nutrition című folyóiratban megjelent, több mint 1 millió embert vizsgáló tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik naponta több mint 50 gramm hüvelyest (kevesebb, mint fél csésze) ettek, 6%-kal alacsonyabb volt a halálozási kockázat, mint azoknál, akik nem ettek hüvelyest. A hüvelyesek rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és számos rákfajta kockázatát.
Tara M. Schmidt, a Mayo Clinic Diet vezető regisztrált dietetikusa és a Mayo Clinic on Nutrition Podcast házigazdája, a HuffPostnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a hüvelyesek rendkívül tápláló, rostban gazdag növényi fehérjék, amelyek számos egyéb értékes tápanyagot is tartalmaznak. Akárhogy is döntesz a különböző hüvelyesek között, biztos lehetsz benne, hogy jót teszel a szervezetednek.
Különösen akkor, ha elsősorban növényi alapú étrendet követsz, dr. Anju Mathur orvos szerint a szójababot érdemes rendszeresen fogyasztani, mert ez a hüvelyes tartalmazza a legtöbb fehérjét. "A szójababban található fehérje és telítetlen zsírsavak energiát biztosítanak, és segítenek stabilizálni a vércukorszintet" - mondta Mathur.
A legújabb tudományos kutatások szerint a stabil vércukorszint megőrzése kulcsszerepet játszik a hosszú élettartam elérésében, mivel jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a demencia kockázatát. Ezek a betegségek mind hozzájárulhatnak az életkor előrehaladtával bekövetkező élettartam-csökkenéshez. Emily Mitchell dietetikus hangsúlyozta, hogy a szójabab gazdag fehérjetartalma hozzájárul az izomtömeg megőrzéséhez, amely az életkor előrehaladtával természetesen csökken.
Az edamame a szójabab fiatalabb állapotából származik, így különleges ízvilággal és tápanyagtartalommal bír. Ezt a zöld, lédús hüvelyt korán, még a növény fejlődése során szüretelik. „Az edamame gazdag növényi fehérjében és rostban, ráadásul mivel frissen kerül a piacra, vitaminokban, mint például folsavban és K-vitaminban is bővelkedik, amelyek jótékony hatással vannak a csontok és a szív- és érrendszer egészségére” – nyilatkozta Nisha Melvani dietetikus. Hozzátette, hogy az edamame támogatja a hosszú és egészséges életet, mivel fehérjetartalma hasonlóan magasan van, mint az érett szójabab esetében.
A vesebab kiemelkedik a hüvelyesek között, hiszen ő a legdúsabb rostforrás. A szakértők egyöntetű véleménye szerint ez a tulajdonság szoros kapcsolatban áll a hosszú élet titkával. Számos tudományos vizsgálat, amely több mint 31 000 résztvevőt érintett, arra jutott, hogy a magas rosttartalmú étrend férfiaknál 24% és 59% közötti mértékben, míg nőknél 34% és 59% között csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozási kockázatot.
Schmidt elmagyarázta, hogy az élelmi rost támogatja mind a szív, mind a bélrendszer egészségét. Mathur hozzátette, hogy a rost a gyulladás csökkentésében is segít, ami egy másik ok, amiért a hosszú élettartammal összefüggésben áll.
Amellett, hogy magas a rosttartalma, Mitchell szerint a vesebab folsavban és magnéziumban is gazdag, két olyan tápanyagban, amelyek támogatják az egészséges vérnyomást. Ez, magyarázta, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - ami az Egyesült Államokban az első számú halálok.
A gyulladások megelőzése vagy csökkentése érdekében kulcsfontosságú szerepet játszik az antioxidánsokban gazdag ételek bevitele. Különösen figyelemre méltó a vörösbab, amely a legmagasabb antioxidánstartalommal büszkélkedhet a babfajták között.
"Az antioxidánsok olyan védelmező molekulák, amelyek szerepe a szervezetünkben kiemelkedő. Kutatások során a tudósok felfedezték, hogy az egyes antioxidánsok szöveti szintje és az emlősök élettartama között kedvező kapcsolat áll fenn" - nyilatkozta Schmidt.
A csicseriborsó rendszeres fogyasztása nem csupán ízletes, hanem az élettartamunk meghosszabbításához is hozzájárulhat. Gazdag rostokban, fehérjékben és B-vitaminokban, amelyek alapvető szerepet játszanak a DNS szintézisében, valamint az agy és a szív egészségének megőrzésében. Ezen kívül a csicseriborsó kedvezően hat a bélrendszer működésére, és segít csökkenteni a bélrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.





